3 Kasım 2017 Cuma






EGR VALVE CLEANING - EGR VALF TEMİZLİĞİ



EGR'nin Görevi ve Çalışması


EGR (Exhaust Gas Recirculation): Egzoz gazı devirdaimi ya da egzoz gazı resikülasyonu anlamına gelir. Benzinli ve dizel araçlarda kullanılır.
Azot oksit (NOx) emisyonunun düşürülmesi amacıyla, egzoz gazı devirdaim sistemi kullanılır. Egzoz gazının bir kısmı, yanma işlemine (yanma odasına) geri döndürülür. Motor kontrol ünitesi, devridaim ettirilen miktara karar verir.
EGR sistemi; motor devri, emilen hava miktarı, emilen hava sıcaklığı, enjeksiyon miktarı ve hava gibi parametreleri esas alarak çalışır.

Egzoz gazı geri çevrimi (EGR), egzoz manifoldundaki egzoz gazının bir kısmını tekrar yanma odasına gönderir ve yanma odasındaki yanma ısısını düşürerek azot oksit oluşumunu azaltır.










EGR sistemi, emme manifoldu ile egzoz manifoldu arasında çalışır. EGR sistemi, egzoz manifoldundan metal bir boru ile egzoz gazını alır, bu gazı soğutur (egr soğutucusuyla), bu gazın miktarını hassas olarak ayarlar ve emme manifoldu girişine gönderir.

Eksoz gazının bir kısmı emilen havaya karıştırılınca ;

1. Yanma reaksiyon hızı azalır. (Gürültü azdır)

2. Yanma sıcaklığı düşer.

3. Düşük yanma sıcaklığı Nitrojen Oksit’ in azaltılmasını sağlar

Kaynak :https://otomobilteknoloji.blogspot.com.tr


Honda Jazz 110 bin km de ve ilk kez EGR valfı temizliği yapılıyor. Aslında arızayı beklemek gerekmiyor. Çok kolay ve basit bir temizliği var. En azından içindeki kirlenmenin derecesi size bazı bilgiler verebilir. Eğer gaz giriş ve çıkışları temiz ise sorun yok ama çok tıkalı ise size büyük sorunlar açabilir. Bu sebepten aracımızın kolay ulaşılan bir yerindeki bu valf kolayca sökülebilir.Bir soket ve iki civata bu kadar.


































































EGR valfı bakımı yapılıp temizlenip boyandıktan sonra tekrar yerine takıldı.














































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder