26 Ekim 2014 Pazar

Honda Jazz headlamp settings



                                        Honda jazz far ayarları


     Belki farlar çok dikkatimizi çekmeyen fakat olmadığında yani far ampulleri bozulup yanmadığında vede ayarları bozulduğunda önemini anlarız. Bizim yoldaki gözlerimiz. Biz far ışığı ile farkediliyoruz. Far ışığı ile yolumuzu net görüyor ve aracımızı güvenli şekilde kullanıyoruz. Ve diğer araçlarla sinyaller far ışığını kısa yada uzun moda alarak haberleşiyoruz. Bu sistem olmadığında yada aksadığında fark etmek ve fark edilmek olayı tehlikeye girer. Bu sebepten dolayı sinyallerimizi park lambalarımızı geri vites lambasını sis lambasını muhakkak arada bir kontrol edin.
     Benim aracımın  genel muayene zamanı gelmişti. İstasyona randevu alarak gittim. Her şeyi yaptığımı düşünüyordum. Aracım muayene bandın da çeşitli kademelerden geçti ve son olarak ta far testleri yapıldı. 



TÜV MUAYENE İSTASYONU. Alttaki resimde sağ farın üstündeki park lambasının yanmadığı sol farın üstündeki küçük park lambasının yandığını görüyorsunuz . Bu muayenede ağır kusur ve tekrar gelmenizi gerktiriyor. Muayeneden önce şöyle bir göz atsaydım bunlar olmazdı.





Rapor elime verildiğinde muayenede 1 ağır kusur 5 hafif kusur 6 kusur bulundu aracımda. O kadar dikkat ettiğim araçta. Bunlardan iki tanesinin haklı diğerlerinin haksız tespit olduğunu düşündüm. 1 TL park ampulü yanmıyordu. Buna hiç dikkat etmemiştim. Çünkü park yapıp arabanın önüne geçip ampulün yanıp yanmadığına hiç bakmamıştım. Kısa far uzun far sinyal,sis farları hep bunlar göz önündeydi. Bu sebepten 1 tl ampül yüzünden muayeneye tekrar baştan girecektim. Yeni randevu aldım ve yine 20 km yoğun trafikte Dudullu TÜV muayene istasyonuna gideceğim.






  Diğer kusurlar ise sis farlarım çok az ışık veriyor. Far ayarlarım bozuk olmasında kaynaklanan 4 kusur.









Bu sebepten Ümraniye kadosan oto sanayide E.O.E isimli iş yerine gittim. Oto klima ve far ayarlarını profesyonelce yapan bir işletme.




 Orada fatih usta ve fikret usta benimle ilgilendi. Diğer arkadaşlarda gayet sıcakkanlı ve ilgiliydi. Çay ikram edip sorunumu çözmeye koyuldular. 





Tüv muayene istasyonunun aynısı aynı cihazlar ile testlerimi yaptılar. 









Aldıkları sonuçlardan bazı kusurlarımın benden kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Ama ihmal sonuçta benden kaynaklanıyordu. Aracın far ampülleri sarsıntı ve aradan geçen 2 yıl sonucu biraz eksenden kaymış kırılma ve sapma açıları değişmiş. Sis farlarının zayıflığı ise başka bir sebepten. Ampülleri sağlam ışık gücü iy fakat bağlı oldukları tampon üzerindeki yer aşağı doğru esnemiş. Bu sis farının ışığını ileri değil aşağıya doğru vermesine sebep olmuş. Bu ise ölçüm cihazında ışığın çok zayıf algılanmasına sebep olmuş. Bütün bunların ayarları yapıldı ve test sonuçları bir çıktı ile bana verildi.
















Ayrıca far ampüllerimi osram  %110 daha parlak,35 metre daha fazla aydınlatan,%20 den fazla daha odaklayan ampülü H4 12V 60/55W   ile değiştim.






                        Şimdi yeni muayeneye hazırım. 


Ustama ve diğer ustalara çok teşekkür ederim. Umarım bundan sonra sadece çay içmeye gideceğim.






              Yolunuz aydınlık olsun farlarınız açık olsun.









                                                          Eşref usta ve çalışanlar
Çalışanlarımız toplu halde (SOLDAN SAĞA)
Ender Gönderiç, Fatih Horozoğlu,Eşref Aşkar, Fikret Serin, Fatih Aydoğan
ve Zeynel Korkut (yazlık öğrencimiz)





                                           Özel hazırlanmış zemin
                    




                                       Far ayarı için düzeltilmiş zemin




Eğer  klima  ve far sistemlerinizde bir sorununuz olursa E.O.E  ya uğrayın Eşref ustanı yeri diye sorarsanız daha kolay bulursunuz. Tüv istasyonu dudullu daki yerinden 500 metre ilerde kadosan oto sanayide.  

Adresi 1.Blok No:19 Kadosan oto sanayi sitesi. Tel:0216 415 89 32.