1 Aralık 2014 Pazartesi

Honda Jazz Fuel Consumption Table.



                                   JAZZ  YAKIT TÜKETİM  TABLOSU.

 Honda jazz ekonomik bir aile arabası. Fakat istediğinde de hiç ekonomik olmuyor.. İnanın araç sizin sürüş karakterinize göre yakıt tüketiyor. Bazen 100 km/L  3 litre  bazende 10 litre tüketiyor. Bu 100.000 km test ettikten sonra ulaştığım değerler. Bu aracı ilk aldığımda tüm bakımları her şeyi tam iken yapılan testlerde de   4 yıl sonraki testlerde de hep aynı idi. Ve iki jazzım da aynı sonuçları verdi. Siz nasıl davranırsanız o şekilde yakıt tüketimi artıyor azalıyor. Tabi buna onlarca etkende dahil. Tecrübeli bir sürücüye sorulan yanlış bir soru vardır. Yada eksik ve yanlış sorulan bir soru. Senin araç kaç litre tüketiyor. Kaç kuruş yakıyor. Kardeşim bu soruyu hangi verilerle soruyorsun. Onlarca bilinmeyenin hangilerinin var olduğunu sayarak söylüyorsun. Benim aklıma gelen bir kaç tanesini söyleyeyim. Araç ağırlığı standart mı ekstra ağırlık var mı. Araçta kaç kişi var. Yoğun trafikte mi kullanılıyor. Yoksa akıcı trafikte mi. Lastik havaları normal mi. Araçta çalışan elektrikli cihazlar var mı. Klima açık mı. Camlar açık veya kapalı mı. Sık sık trafik ışıklarının olduğu güzergahlarda mı kullanılıyor. Hava sıcaklığı kaç derece. Çok sıcak çok soğuk mu. Yol eğimi nasıl .Rüzgar arkadan mı önden mi esiyor.Ortalama seyir hızın kaç km . Ani kalkış ve duruşlar yapıyor musun.  Ve eklenencek bir kaç şey daha olabilir. İlk aklıma gelenler bunlar. Eğer bu özellikleri aklınıza getirmeden soruyorsanız sağlıklı bir sonuç alamazsınız. Ben jazz yoğun trafikte 10 litre yakıyor dediğimde şaşırıyorlar. Sanki fabrika verisi 6 litre yakacağını düşünüyorlar. Araç o anki şartlara göre tüketiyor. Eğer arıza olsa bir ayarsızlık olsa aynı araç uzun yolda motor ısındıktan sonra ve yol açıldıktan sonra 2.5-3 litre tüketime kadar düşüyor. Bu nasıl oluyor. Bu konular bir çok değişenin etkisine maruz. Bu sebepten bu hesapları yaparken bir çok şeyi göz önünde bulundurmalısınız. Ben tecrübelerimle size hazırladığım ve yıllarcada kullanıp test ettiğim listemi paylaşıyorum.. Bu araç bilgisayarı verilerini lpg tüketimine dönüştürülerek hesaplanmış ve doğruluğu kanıtlanmış bir listedir.. Ypacağınız şey sadece araç bilgisayarındaki tüketim değerini listede bulmak ve karşısındaki değeri okumak. Tek şartı var. Bu liste 25.5 litre tank dolumuna göre yapılmıştır. Fazla gaz almak daha yüksek km gitmenize az gaz almak daha az km yol almanıza sebep olur.. Bu sebepten dolum yaparken hep aynı miktarda gaz almaya çalışın. Zaten tankınız dolumun sonunda yavaşlar siz hedefinize geldiğinizde kapttırın dolumu. Benim simit tank 24-25 litrelerde pompa atıyor. Bazı pompalar 25-26 basıyor. Ara bir değerde hesapladım ve tüm ölçümler bu değere göre yapıldı.



Bu liste de ki rakamlar 10 bin değil 100bin km üstü test sonuçlarıdır. 2014 aralık 19 da  aracın 25.5 litre Lpg ile aldığı yol.  Aracın bir depo bittikten sonraki yakıt tüketim aranı 100 km/L 8.1  benzin 9.72 litrede lpg tüketimi olmuş. Ve 262 km yol gitmesi gerekiyormuş. Listeye göre. Yukarı bakarsanız göreceksiniz. Aşağıda gazın bittiği andaki tüketim değerlerine bakın.


Resimde 261.5 km. 261 km diyelim. Sadece 1km bir hata  oda % 0.3 bir hata demek. Yani normal şartlarda aracınızda bir sıkıntı yoksa bu listedeki tüketim oranlarını yakalayabilirsiniz. Eğer çok farklı değerler görürseniz aracınızın lastiklerini hava filtresini ve diğer bakılması gereken yerlerine şöyle bir gözatın yolunda olmayan şeyler var demektir.